facebooktwitteryoutube

ΚΑΡΔΙΤΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΛΑΤΗ ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Dec 23rd - All Day

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019

Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λίμνη Πλαστήρα-Καλαμπάκα-Ελάτη-Περτούλι-Σμόκοβο-Ανάβρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7.00 για Καρδίτσα με ενδιάμεση στάση στα Λουτρά Σμοκόβου . Εκεί η α ομάδα  θα πεζοπορήσει από το μονοπάτι Λουτροπηγή μέχρι το  κάστρο Μενελαΐδος  και θα επιστρέψει στο Σμόκοβο   όπου θα απολαύσει  στην πισίνα ένα μπάνιο για χαλάρωση στο ζεστό ιαματικό νερό.  ΩΠ2

 .jpg

Η β ομάδα θα συνεχίσει την πεζοπορία για(Προφήτη Ηλία) θα περάσει από τον Άγιο Αθανάσιο και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Γύρω από την κορυφή όπου δεσπόζει το ξωκλήσι του Πρφ. Ηλία θα θαυμάσει τα δολόπια τείχη και τη θέα προς τα βουνά  Άγραφα από τη μια, την λίμνη  Σμοκόβου  (τεχνητή λίμνη ) και τον κάμπο  από την άλλη και θα κατηφορίσει προς στα λουτρά Σμοκόβου  ΩΠ 4ΒΔΑ Μετά το φαγητό θα πάμε στην Καρδίτσα,  θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο  Κιέριον. Το βράδυ ελεύθερο.

.jpg

 ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για Καλαμπάκα  με ενδιάμεση στάση  στα Τρίκαλα για να   επισκεφθούμε  το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό , το Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη».  Και Κουρσούμ Τζαμί

 _.jpg

Το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό  βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου των παλιών φυλακών. Πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα το οποίο αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων, Οσμάν Σαχ. Κατά την περίοδο της λειτουργίας τους καταλάμβαναν έκταση περίπου 850 τ.μ. και χωρίζονταν σε ανδρικά, με είσοδο από τη νότια πλευρά και γυναικεία με είσοδο από τη βόρεια, εξού και ο χαρακτηρισμός τους ως δίδυμα. Η αρχική στέγαση των λουτρών με θόλους καταστράφηκε κατά τη μετατροπή του κτιρίου σε φυλακές ωστόσο οι μνημειώδεις είσοδοι, ο τονισμός και η υπεροχή των ψυχρών χώρων και η συμμετρική του διάταξη το καθιστούν δείγμα της κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα. Στον πρώτο όροφο στο ίδιο κτίσμα βρίσκεται  το Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη».

 ,.png

  Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη»  είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα τα οποία αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας, τραγούδια του

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του. Επίσης, περιλαμβάνονται εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων. Στο χώρο λειτουργεί επιπλέον, στούντιο ηχογράφησης και βιβλιοθήκη αφού ουσιαστικά, δεν πρόκειται απλά για ένα στατικό μουσείο αλλά για ένα κέντρο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας με σκοπό την ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη και την παρουσίασή τους στο κοινό. 

 _.png

 Το Κουρσούμ Τζαμί είναι σχεδιασμένο το 16ο αιώνα από τον ονομαστό αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν, πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος. Ιδρυτής του είναι ο Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων (διοικητική έδρα της οθωμανικής Θεσσαλίας).

Σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσε το τέμενος ως δωρεά στην πόλη για τη θεραπεία του από μια μακροχρόνια ασθένεια. Το 1993 ανακαινίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δίπλα στο τέμενος βρίσκεται ο τουρμπές, το οχταγωνικό μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, στο εσωτερικό του οποίου, σήμερα, φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής  Στις παραπάνω επισκέψεις οι οποίες είναι δωρεάν θα έχουμε και ξενάγηση.

Θα συνεχίσουμε για Καλαμπάκα όπου  θα επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών.

 1.png

Το Μουσείο  περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών. Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Το εισιτήριο μαζί με την ξενάγηση  είναι 4 ευρώ.

 Όσοι δεν επιθυμούν θα επισκεφθούν το Μουσείο μπορούν να επισκεφθούν τα Μετέωρα.

 

 2.jpg

Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.  Αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Τα κτίσματα των μονών φαίνονται σαν μία συνέχεια των βράχων, σαν μια φυσική απόληξή τους. Είναι αναντίρρητα ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός.

 Από τα  6 επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, τα οποία  είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο θα επισκεφθούμε την Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο, είναι ανδρικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Μετεώρων, σε υψόμετρο 534 μέτρων. Ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από τον άγιο Αθανάσιο των Μετεώρων και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στα μέσα του 16ου αιώνα. Η μονή βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Πλατύς Λίθος και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω κλίμακας. Κοντά στην είσοδο του μοναστηριού βρίσκεται ο πύργος του βριζονίου, που στέγαζε το μηχανισμό για το δίχτυ, και το κελάρι της μονής (βαγεναρείο), το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στη συνέχεια βρίσκεται η εστία, η τραπεζαρία, με το νοσοκομείο και το γηροκομείο στα ανατολικά και το καθολικό δεξιά. Δίπλα στο ιερό βήμα βρίσκεται το θολωτό παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου και προς τα νοτιοδυτικά το μονόχωρο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο χτίστηκε το 1789.

 Στην συνέχεια θα μεταβούμε στα Τρίκαλα για περιήγηση και γεύμα. Πρόκειται για μια επίπεδη, γραφική πόλη, το κέντρο της οποίας διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο ενώ στα δυτικά της ορθώνεται ο Κόζιακας, τμήμα της Οροσειράς της Πίνδου.

 _.png

 Θα επισκεφθούμε το  Φρούριο με το Ρολόι όπου υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας  για την πόλη θα συνεχίσουμε περπατώντας για να επισκεφθούμε την  παλιά Πόλη  η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα.

Το Βαρούσι   χτισμένο στους πρόποδες του λόφου του φρουρίου, καθιστούσε ως το 1930 την αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Διακρίνεται για την ιδιαίτερή αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών, κατασκευασμένα από τον 17ο ως και τον 19ο αιώνα, και για τα στενά σοκάκια του. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Στέφανος (1896), η Παναγία Φανερωμένη (1853), η Αγία Μαρίνα (1766), η Αγία Επίσκεψη (1543), ο Άγιος Δημήτριος (1580), η Αγία Παρασκευή (19ος αιώνας) και ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων (14ος αιώνας) καθώς και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Τα Μανάβικα είναι η δεύτερη συνοικία της παλιάς πόλης με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια και τους γραφικούς πεζόδρομους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περιοχή λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, είναι γεμάτη από ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ.

 1.png

Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε  δίπλα από τον λόφο του φρουρίου τον λόφο του Προφήτη Ηλία ο οποίος  αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα. Προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη, τα Μετέωρα και την Οροσειρά της Πίνδου. Εδώ βρίσκεται και ο ζωολογικός κήπος ο οποίος μεταξύ άλλων φιλοξενεί τίγρεις, ελάφια, στρουθοκαμήλους, πόνι και μεγάλη ποικιλία πουλιών καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 _.png

Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε κατόπιν ραντεβού και το << Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού  Κλιάφα. >> όπου θα μας ξεναγήσει η Κ Μαρούλα .Δημιουργήθηκε το 2003 στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων της τοπικής βιομηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα. Στο κέντρο λειτουργεί βιομηχανικό μουσείο στο οποίο, εκτός από τον παλιό μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, εκτίθενται επίσης μια μεγάλη συλλογή μπουκαλιών, ετικετών και πωμάτων από όλο τον κόσμο, αλληλογραφία, φωτογραφίες, ζωγραφιές και παλιές διαφημίσεις. Επιπλέον, σε ξεχωριστή αίθουσα λειτουργεί μουσείο τοπικής ιστορίας στο οποίο μέσα από κείμενα, χειρόγραφα, παλιές φωτογραφίες και μικροαντικείμενα παρουσιάζεται η πρόσφατη ιστορία της πόλης. Στο χώρο δεσπόζει ακόμα η αίθουσα του παλιού τυπογραφείου στην οποία εκτίθεται ένα παλιό πιεστήριο και οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, ενώ στους τοίχους βρίσκονται αναρτημένα εξώφυλλα τοπικών εφημερίδων, φωτογραφίες δημοσιογράφων και τυπογράφων και διάφορες ενδιαφέρουσες συλλογές. Τέλος, το κέντρο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και μια παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με 6.000 βιβλία και πολυμέσα.

 __.jpg

Τέλος θα καταλήξουμε  στο Μύλο του Ματσόπουλου οποίος λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984), είναι ο πρώτος μύλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, αποτελώντας πλέον ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Κατασκευασμένος από πέτρα και ξύλο έχει εμβαδό πάνω από 3.500 τ.μ. σε μια έκταση 90 στρεμμάτων. Στην αρχή κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη Ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος. Το 1977 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Τρικκαίων με δωρεά του ιδιοκτήτη του Ιωάννη Ματσόπουλου..

Στις μέρες μας, όλη η περιοχή λειτουργεί ως πάρκο ενώ οι εγκαταστάσεις του μύλου έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού στον οποίο περιλαμβάνονται το Μουσείο Βιομηχανικής και Αγροτικής Κληρονομιάς, αίθουσα κινηματογράφου, θερινό σινεμά, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής και γλυπτικής και καφετέρια. Στην άκρη του πάρκου μια παλιά σιδερένια γέφυρα του 1910, η οποία πλέον λειτουργεί μόνο για τους πεζούς, ενώνει τις όχθες του Αγιαμονιώτη, παραπόταμο του Ληθαίου. Την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μετατρέπεται στον «Μύλο των Ξωτικών», ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο. (Είσοδος ελεύθερη). Επιστροφή το βράδυ στην Καρδίτσα.

ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό ( προαιρετικά) μπορούμε να επισκεφθούμε το  Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί ευρήματα αντιπροσωπευτικά της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

_.jpg

Στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Λίμνη Πλαστήρα  όπου θα πεζοπορήσουμε από Καλύβια Πεζούλας - Νεράιδα - Καταφύγιο Καραμανώλη (διασταύρωση με μονοπάτι Β2). Η διαδρομή αρχίζει από τον οικισμό Καλύβια Πεζούλας και ακολουθεί το μονοπάτι για τον Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονα, όπου υπάρχει θέση αναψυχής με κιόσκι και καθιστικά

   .jpg                                

 Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε μέχρι τον οικισμό Νεράιδα, διανύοντας απόσταση 1.700 μέτρα. Από την Νεράιδα, συνεχίζοντας σε μονοπάτι και μέσω της θέσης "Κούλια", όπου και συναντά το μονοπάτι Β2, καταλήξουμε στο ορειβατικό καταφύγιο Καραμανώλη. Ω.Π 2.

 .jpg

 Όσοι δεν πεζοπορήσουν θα επισκεφθούν το Νεοχώρι  ένα χωριό απλωμένο στην πλαγιά με πολλούς «μαχαλάδες» και καταπληκτική θέα προς τη λίμνη.το οποίο βρίσκεται σε υψ. 900-1050 μ.

 Με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 το Νεοχώρι ορίστηκε πρωτεύουσα των Αγράφων και το 1526 εμφανίζεται ως κεφαλοχώρι. Υπήρξε έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821και σ’ αυτό ήκμασε μία από τις σπουδαιότερες Σχολές των Αγράφων. Στην Τουρκοκρατία υπήρξε λημέρι κλεφταρματολών. Το Νεοχώρι κατά τον 16ο και 17ο αιώνα έφτασε στο απόγειο της ακμής του Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες για τις δυο πλούσιες οικογένειες του Παναγιώτη Κουσκουλά και Παναγιώτη Μορφέση οι οποίες χρηματοδότησαν την αγιογράφηση αρκετών ναών της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων αλλά και άλλων κοινωφελών έργων.

Στην Κατοχή το χωριό υπέστη αρκετές ζημιές, καθώς κάηκαν 50 οικίες. Σήμερα μπορούμε να δούμε δυο παλιές οικίες μέσα στο χωριό  δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, να επισκεφθούμε το  ναό του Αγ. Νικολάου ,από τις τοιχογραφίες του σήμερα σώζονται μόνο τμήματα διαφόρων εποχών του 16ου και 17ου αιώνα. Επίσης τους ναούς Αγ. Μαρίνας, Αη-Γιάννη, Αγ. Γεωργίου, Παναγίας και Προφήτη Ηλία.

Στο παλιό Σχολείο του Νεοχωρίου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης που στοχεύει στην έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην προστασία οικοσυστημάτων της περιοχής. Ακόμα μπορούμε να επισκεφθούμε τον Βοτανικό Κήπο  που είναι ανοικτός καθημερινά στους επισκέπτες περιλαμβάνει θαμνότοπους, οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, υγρότοπους, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Θα συνεχίσου για  την Μονή Πελεκητής,

 _.jpg

 Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής βρίσκεται. σε μία απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων και σε υψόμετρο 1400 μέτρων, κοντά στο χωριό Καρίτσα, στην Καρδίτσα, Ένα από τα πιο ιστορικά κι εντυπωσιακά μοναστήρια στην Ελλάδα, χάρη στο τοπίο που το περιβάλλει, τη θέα που προσφέρει προς τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και την αρχιτεκτονική του.Η Παναγία Πελεκητή χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της από τον τρόπο που χτίστηκε, αφού πελεκίσθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος.  Σμιλεύτηκαν τα κελιά μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα, όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το μοναστήρι. Οι κρύπτες και οι καταπακτές που υπάρχουν στη μονή «μαρτυρούν» πως υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και τον Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χάρη στην περίτεχνη κατασκευή του και την πλούσια ιστορία του. Ωστόσο εκτιμάται πως από τα εκκλησιαστικά κειμήλιά του και τον πλούτο της σπάνιας βιβλιοθήκης του διασώζονται ελάχιστα.

Επίσης θα επισκεφθούν το χωριό Νεράιδα το οποίο είναι  χτισμένο σε υψόμετρο 1.120μ. στις πλαγιές των Αγράφων, βρίσκεται μέσα στα έλατα με καταπληκτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Όταν δε η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μπορούμε  να δούμε μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.

 .png

Αποτέλεσε προπολεμικό θέρετρο το οποίο κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Η Νεράιδα  ήταν η έδρα του αρχηγείου του ΕΛΛΑΣ .

Τέλος  θα καταλήξουν στο καταφύγιο Καραμανώλη στα Άγραφα σε υψόμετρο 1.536μ.

Στο καταφύγιο  θα φάμε και θα επιστρέψουμε στην Καρδίτσα για  ξεκούραση. Το βράδυ ρεβεγιόν σε ταβέρνα (προαιρετικό.)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για  Ελάτη (στάση)

 Elati-dasaki-profitis-ilias-1030x684.jpg

και συνεχίζουμε για Νεραιδοχώρι όπου η α ομάδα  θα πεζοπορήσει  στην Βλαχόστρατα.

 Στην αρχή της διαδρομής θα έχουμε στα δεξιά μας  το ποτάμι,θα συναντήσουμε το γεφύρι του Χατζηπέτρου ή γεφύρι της Σμίξης. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι κατασκευής του 1750 περίπου, μήκος 30 μέτρα και 8 μέτρα ύψος.

 .png

 Από το γεφύρι και μετά θα  ξεκινήσει  η Βλαχόστρατα, ένα στενό μονοπάτι που αποτέλεσε πέρασμα για ανθρώπους και ζώα που ήθελαν να ταξιδέψουν από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο αλλά και αντίστροφα .Η διαδρομή όλης της Βλαχόστρατας κρύβει πολλές ομορφιές. Σε όλη τη διαδρομή και σε πολύ μικρά διαστήματα υπάρχουν ξύλινα παγκάκια αλλά και χτιστά με πέτρα .Τελειώνοντας την βλαχόστρατα θα μπούμε  σε μονοπάτι πιο φαρδύ ΩΠ 2.30 με επιστροφή  ΥΔ 100μ

 elati---pertouli-1-315x236.jpg        gefiri-neraidohori_004.jpg

Η β ομάδα θα μεταβεί με το πούλμαν στο Περτούλι για περιήγηση

 Το Περτούλι είναι περιτριγυρισμένο από τα  βουνά Μπουντούρα (Νεράϊδα), Κόζιακας, Λουπάτα και Αυγό  γεμάτο από πυκνά δάση και καταπράσινα λιβάδια, τα Περτουλιώτικα μεγάλες καταπράσινες εκτάσεις (οροπέδιο) σε υψόμετρο 1150 μέτρα .Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο  Χιονοδρομικό Κέντρο.

Στην συνέχεια θα παραλάβουμε την πεζοπορική ομάδα , θα φάμε στο Νεραιδοχώρι και επιστροφή στην Καρδίτσα για ξεκούραση . Το βράδυ θα πάμε για νυχτερινή βόλτα στα Τρίκαλα

 

 ΠΕΜΠΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό

Μετά το πρωινό  θα έχουμε χρόνο για μια μικρή περιήγηση στην πόλη μπορούμε να δούμε την  πλατεία Πλαστήρα ,το Παυσίλυπο, το πρώτο αστικό πάρκο αναψυχής στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο Άλσος του Παυσίλυπου τον Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του 19ου αιώνα ο οποίος κοσμείται με τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημητρίου Γιολδάση. Μπαίνοντας στο Ναό κρέμεται η «άστοχη γερμανική βόμβα», που δεν έσκασε ποτέ προστατεύοντας σαν από θαύμα τον υπέροχο τρούλο του Ναού.

 karditsa_pagonia_pafsilipo_3.jpg

 Επίσης τον Ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του μεγάλου ήρωα του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη, είναι ο μεγαλύτερος έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα. Το γλυπτό παριστάνει τον ήρωα στην τελευταία μάχη της ζωής του και με το βλέμμα του να φανερώνει ότι ήδη έχει περάσει στην απέναντι όχθη του Αχέροντα, αλλά η ψυχή του υποστηρίζει ως την τελευταία στιγμή τον αγώνα όλης του της ζωής. Τέλος την  Δημοτική Αγορά η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία  ίσως το μοναδικό εναπομένον κτίριο αρχιτεκτονικού στιλ γνωστού ως «Μοντέρνο Κίνημα» βασισμένου στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Η Δημοτική Αγορά έχει τετράγωνη κάτοψη και αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα σε σχήμα Γ, στα οποία εδράζεται ο μεταλλικός σκελετός της στέγης. Λειτουργεί τόσο ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας όσο και ως εμπορικό κέντρο. Μετά θα  αναχωρήσουμε για   Αθήνα με ενδιάμεση στάση στην Ανάβρα.

 agora.jpg

Εκεί θα απολαύσουμε μία περιήγηση στο Πάρκο και τις πηγές. Περνώντας την πύλη των πηγών θα συναντήσουμε δεξιά τη ντριστέλα (νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων) που λειτουργεί ακόμα και σήμερα . Προχωρώντας στα πλακόστρωτα μονοπάτια  κάτω από τη σκιά που ρίχνουν αιωνόβια πλατάνια, θα φτάσουμε στις πηγές, αφήνοντας δεξιά ένα ήδη αναστηλωμένο μαντάνι (νεροτριβή)

 .jpg           2.jpg

Στη συνέχεια, θα βγούμε  από την πύλη των πηγών ,θα επισκεφθούμε τα δυο διατηρητέα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του 18ου αιν. το Αγιο Σεραφείμ και τον  Άγιο Αθανάσιο με εξαιρετικές τοιχογραφίες Θα μπούμε  στην είσοδο του πάρκου θα περπατήσουμε  κατά μήκος της όχθης, άλλοτε χαμηλά δίπλα στο ποτάμι, άλλοτε ψηλά θα περάσουμε  γεφύρια από τη μια όχθη στην άλλη. Στο διάβα μας θα συναντήσουμε  ντριστέλες, μαντάνια, νερόμυλους, μνημεία ενός πολιτισμού που χάθηκε. Στη μέση περίπου της διαδρομής θα δούμε το πλάτωμα Κανατούλα με το παραδοσιακό κονάκι και το κέντρο πληροφόρησης που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο μαντάνι.. Πεζοπορώντας για περίπου 2 χλμ. συνολικά θα φθάσουμε στο τέλος της διαδρομής και του πάρκου, στη πύλη Ζαγγανά, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής.

 

Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει σήμανση και έχουν αναρτηθεί μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες με το χάρτη του Πάρκου, τον κανονισμό λειτουργίας του, καθώς και άλλες πληροφορίες για τον ποταμό και τη βιοποικιλότητα, για τις νεροτριβές, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα ψάρια του ποταμού, την κτηνοτροφική ζωή κ.ά. Θα ξεναγηθούμε στο χωριό από το τοπικό σύλλογο θα γευματήσουμε και θα πάρουμε τον δρόμο επιστροφής στην Αθήνα

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 – Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Προκαταβολή 75 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  20-11-2019

 Κόστος εκδρομής : 225  ευρώ τα μέλη, 245 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 100 ευρώ

 Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ 3 αστέρων με πρωινό στην Καρδίτσα

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Ξενάγηση στα Τρίκαλα

Δεν περιλαμβάνει:

Είσοδοι σε μουσεία.

Κόστος ρεβεγιόν

Είσοδος σε Λουτρά

 

 

 

 

 

 

 

Tags: