facebooktwitteryoutube

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΙΑΝΙΑ

Jan 27th - All Day

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠAIANIA

.JPG

Αναχώρησηστις  9.00 από την Ομόνοια, στην συνέχεια Σύνταγμα με κατεύθυνση το Δημαρχείο Ηλιούπολης όπου στις 9.30 θα συνεχίσουμε για το πυροφυλάκιο Καισαριανής στον Περιφερειακό Υμηττού.

 Εκεί οι α ομάδα (πεζοπόροι) θα πεζοπορήσει ανηφορικά  προς  στο διάσελο του ΟΤΕ. Η διαδρομή είναι μέσα σε δάσος με πεύκα και θα κατηφορίσει προς την Παιανία. ΩΠ 3.30  Στο τέλος της πορείας θα τους παραλάβει το πούλμαν για να πάνε στην ταβέρνα για γεύμα και κόψιμο της πίτας.

Η β ομάδα θα συνεχίσει για την Παιανία όπου εκεί θα επισκεφθεί το Σπήλαιο Κουτούκι.

Το Σπήλαιο Κουτούκι είναι το μεγαλύτερο γνωστό και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία.. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926 και το εσωτερικό του εξερευνήθηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα.

Τη χαρτογράφησή του έκαναν το 1954 οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Χάρη στον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο, το Κουτούκι αναδείχθηκε τουριστικά στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Το 2000 η χρήση του χώρου αποδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η μοναδική αίθουσα του σπηλαίου, διαστάσεων περίπου 60 Χ 60 μ., χωρίζεται σε μικρότερες εξαιτίας των λιθωματικών παραπετασμάτων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των διακλάσεων (ρωγμών του πετρώματος που οφείλονται σε τεκτονικά φαινόμενα) του μητρικού πετρώματος.

Ο πλούσιος λιθωματικός διάκοσμος, με την ποικιλία των σταλακτιτικών σχηματισμών και των χρωματισμών οι οποίοι οφείλονται στην επενέργεια οξειδίων, δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα. Σήμερα η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από τεχνητή σήραγγα, μήκους 17 μ., που κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, η δε τουριστική διαδρομή έχει μήκος 350 μ. Η αρχική φυσική είσοδος βρίσκεται στην οροφή του σπηλαίου.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούν το  Μουσείο Βορρέ, το οποίο  ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την διοργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό μέχρι και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Το Μουσείο το οποίο έχει έκταση μεγαλύτερη από 18 στρέμματα αποτελείται από δύο μέρη,το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο , τα οποία μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Όλο το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι, ώστε να αναδεικνύεται με ένα μοναδικό τρόπο το ελληνικό πνεύμα. Μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης ελληνικής εκτίθεται, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

 

Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων ή μάλλον μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων ,που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαικά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να αναδεικνύεται η χρηστική τους αξία και η έμφυτη ομορφιά τους.

Οι κήποι άγριοι και αποτελούμενοι σχεδόν αποκλειστικά από Μεσογειακή χλωρίδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Μουσείου, χαρακτηριζόμενοι από πολλούς ως οι πιο όμορφοι κήποι της Αθήνας.

Θα επισκεφθούν επίσης τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής,η αγιογράφηση, που απλώνεται σ'ολόκληρο το εσωτερικό του ναού άρχισε ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο και συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση.Σχετικά με την εικονογράφηση υπάρχουν επιγραφές πληροφοριακές του ίδιου του Κόντογλου και των βοηθών τουΣτην αγιογράφηση του ναού ακολουθεί την γνωστή Βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση σχετικά με την διάταξη των εικόνων. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι λίγα και έντονα. Υπάρχει ενότητα χρωμάτων καθώς δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

 Τέλος θα πάνε στην ταβέρνα ο Κώστας για το γεύμα και την κοπή της πίτας.

Αρχηγός πεζοπορίας :Παπαγεωργίου Γιώργος

Υπεύθυνοι της εξόρμηση ς :ΤΟ Δ.Σ

Κόστος εκδρομής :  8 ευρώ τα μέλη, 10 τα μη μέλη .Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών   6 ευρώ

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται:

Οι είσοδοι στο μουσείο και το σπήλαιο

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001…

Tags: